زمانی که عبارتی را در گوگل جستجو می کنید (مثلا خرید مبل راحتی ، قیمت جک پارکینگی سیماران ، آموزش دیجیتال مارکتینگ رایگان ، بهترین کلینیک دندانپزشکی در کرج و ….) گوگل به شما صد ها صفحه را پیشنهاد می دهد، صد ها سایتی که در این زمینه محتوا تولید کرده اند.
اما رتبه دهی این سایت ها به چه صورت است؟ یعنی چه چیزی باعث می شود که گوگل یک سایت را در رتبه ی اول نمایش دهد، یک سایت را در رتبه ی پنجم و یک سایت را در صفحه ی سوم؟
سئو؛ سایتی که رتبه ی بهتری دارد، بیشتر روی سئوی خود کار کرده و امتیاز بهتری از سمت گوگل دریافت کرده است.
سئو چیست ؟سئو یا SEO مخفف Search Engine Optimizition به معنی بهینه سازی سایت برای موتور های جستجو مثل گوگل می باشد، طبق این تعریف و پاراگراف قبلی مان، هر سایتی که امتیاز سئوی بهتری داشته باشد ، درواقع برای گوگل بهینه تر شده است و به همین دلیل گوگل رتبه ی بهتری به آن می دهد.
گوگل بر چه اساسی رتبه دهی سایت ها را انجام می دهد؟
هدف گوگل این است که اگر زمانی کاربر عبارتی را جستجو کرد (مثلا اخذ اقامت ترکیه برای ایرانیان)، گوگل بهترین و مرتبط ترین نتیجه را به آن کاربر نشان دهد.
گوگل هم یک کسب و کار است و رضایت کاربر برایش مهم است؛ اگر کاربری جستجو کند بیت کوین چیست اما گوگل به آن محتوایی را پیشنهاد دهد که در رابطه با میلگرد و آهن آلات است چه اتفاقی می افتد؟
کاربر با یک صفحه ی کاملا نامربوط به موضوعی که جستجو کرده مواجه می شود و قطعا بار دیگر به گوگل نمی آید بلکه از موتور های جستجو دیگر جستجوی خود را انجام می دهد.
یا اگر همان شخص بیت کوین چیست را جستجو کند و با صفحه ای که در همین زمینه محتوای مرتبطی نوشته رو به رو شود اما آن سایت بسیار کند و با ظاهری نازیبا ، دارای تصاویری بی کیفیت و … باشد، بازهم کاربر حس خوبی از آن دریافت نمی کند و احتمالا بار دیگر به جای گوگل به موتور های جستجوی دیگر سر بزند تا سایت های بهتری را پیشنهاد دهند.
پس رتبه دهی گوگل بر اساس همین هدف است ، هدفی که باعث می شود بهترین و مرتبط ترین نتیجه به کاربر نمایش داده شود و برای این هدف یکسری معیار ها و الگوریتم هایی را مشخص کرده است.
گاهی گوگل به طور رسمی برخی از این فاکتور ها را بیان می کند، به طور مثال در کانال های رسمی خود می گوید که قرار گیری کلمه کلیدی در عنوان محتوا یک امتیاز مثبت سئو به حساب می آید یا سایت هایی با سرعت بالاتر شانس بیشتری برای قرار گیری در جایگاه های نخست دارند.
اما گوگل تمام فاکتور های خود را لو نمی دهد (چراکه این کار باعث سو استفاده از الگوریتم ها می شود) و در این صورت برخی منابع معتبر دیگر (مثل سایت moz) با آزمون و خطا های بسیار به معیار های دیگر می رسند.
برخی اوقات نیز یک متخصص سئو با تجربه ی خود متوجه یک معیار و تکنیک SEO می شود و به صورت تجربی به این پاسخ این سوال میرسد که چه فاکتور هایی برای گوگل مهم است و باعث بهتر شدن رتبه ی سایت می شود (در حالیکه در هیچ منبعی به این فاکتور ها اشاره نشده است).
پس به عنوان یک متخصص سئو تنها به منابع ، کتاب ها و دوره های آموزشی دل نبندید چراکه مواردی وجود دارند که با کسب تجربه به آنها میرسید.
نحوه ی کار موتور های جستجو
خیلی از چالش ها و مسائلی که حتی سئوکار های حرفه ای با آن مواجه میشوند به دلیل عدم درک اصولی و درست نحوه ی کارکرد گوگل به عنوان یک موتور جستجو است.
پس بسیار مهم است که از همین ابتدای ورودتان به این حوزه ، بدانید استانداردهای سئو چیست و با ساز و کار آن آشنایی داشته باشید تا تصمیمات بهتری را بتوانید اخذ کنید.
روش کار موتور های جستجو به این صورت است که ابتدا ربات های گوگل (که به خزنده هم معروف اند) وارد صفحات سایت می شوند، تمام محتوای صفحه را به شکل یک کد می خوانند و در پایگاه داده ی خود ذخیره می کنند، سپس طبق الگوریتم های خود به آن صفحه یک امتیاز می دهند و آن امتیاز باعث می شود که جایگاه مشخصی در نتایج گوگل داشته باشند.
نکته ی مهم این است که ربات های گوگل فقط با کد ها کار دارند و تمام متن ، تصاویر گرافیکی و … را به شکل کد می بینند.
پس خزنده های گوگل پس از وارد شدن به یک صفحه از سایت سه کار انجام می دهند، محتوا را می خوانند، ذخیره می کنند و رتبه دهی می کنند.
اما یک سوال جالب پیش می آید، ربات های گوگل پس از خواندن و ذخیره کردن محتوا از کجا بدانند موضوع آن محتوا چیست؟ به طور مثال شما محتوایی در زمینه ی “کانال تلگرامی ارز دیجیتال” نوشته اید؛ گوگل محتوای شما را می بیند، از کجا بفهمد که باید این محتوا را به کاربرانی که به دنبال کانال تلگرام ارز دیجیتال هستند نشان دهد؟
ربات های گوگل با توجه به کد هایی که در صفحه وجود دارد و محتوای آن، تشخیص می دهند که این صفحه چه موضوعی دارد.
به طور مثال وارد صفحه ای می شوند که عنوان آن “آموزش HTML” است، در توضیحات متا هم عبارت آموزش اچ تی ام ال آمده، چند بار به شکل های متفاوت در متن هم از این عبارت یاد شده، حتی در تگ آلت و دیگر تگ های صفحه هم آموزش HTML وجود دارد.
گوگل متوجه می شود که موضوع این صفحه آموزش HTML است و هرچقدر که این صفحه بهینه تر باشد، رتبه ی بهتری به آن تعلق می گیرد، اینها همان فاکتور هایی هستند که ربات های گوگل برای رتبه دهی به آن توجه می کنند و قسمتی از آنها را در منابع مختلف می توانیم یاد بگیریم و قسمت دیگر را به صورت تجربی می آموزیم.
برخی اوقات محتوا های بسیار خوبی وجود دارند که نتوانستند رتبه خوبی در گوگل بگیرند چون نمی دانستند که محتوای سئو شده چیست و نتواسته اند روی کلمه ی هدف بهینه شوند. مثلا محتوای خوب و با کیفیتی در زمینه ی مهاجرت به کانادا می باشد اما به دلیل اینکه سئونشده است، گوگل نمی تواند تشخیص دهد موضوع این محتوا مهاجرت به کاناداست ، در این صورت یا در نتایج مرتبط آن را نشان نمی دهد و یا در رتبه های پایینی آن را قرار می دهد.
سه قسمت اصلی سئو سایت
در این قسمت برای درک بهتر اینکهسئو چیست و چه کاربرد هایی دارد نکته ها و معیار هایی که برای گوگل مهم است را می توانیم به سه دسته تقسیم کنیم :
1- سئو داخلی
2- سئو خارجی
3- سئو تکنیکال
سئو داخلی
در سئو داخلی، اقداماتی را در صفحات سایت انجام می دهیم که باعث بهینه شدن و افزایش امتیاز سئوی سایت مان شود ؛ مثلا عنوان صفحه را بهینه می کنیم یا کلمه کلیدی مان را در متن و آلت تصاویر قرار می دهیم تا به گوگل کمک کنیم موضوع صفحه را بفهمد.
در کل تمام اقداماتی که خودمان در صفحات سایت مان انجام میدهیم در دسته ی سئو داخلی قرار می گیرند، دقت کنید نکته ی مهم ماجرا این است که این اقدامات در درون سایت صورت می گیرند (به همین دلیل به آن سئو داخلی می گویند).
سئو داخلی می تواند شامل پیاده سازی تمام فرایند سئو روی نوشته ها و صفحه ها و تگ های سئو باشد.
اما موارد دیگری هستند که در خارج از سایت مان انجام می گیرند و باعث بهبود رتبه ی صفحات مان می شوند.
سئو خارجی
تصور کنید که صفحه ی ما دارای یک محتوا با کیفیت و بهینه شده است که نیاز کاربر را رفع می کند، در این صورت گوگل انتظار دارد که سایت های دیگر محتوای ما را به مخاطبین شان پیشنهاد دهند یا اصطلاحا به سایت ما لینک دهند.
زمانی که یک سایت مطرح و معتبر از ما نام می برد یا لینک صفحه ی ما را به مخاطبانش پیشنهاد می دهد، در این حالت اعتبار زیادی به صفحه ی ما داده می شود.
اما این اتفاق معمولا نمی افتد و ما مجبوریم خودمان این لینک سازی ها را انجام دهیم و در سایت های مختلف لینک صفحات مان را قرار دهیم تا جایگاه ما در گوگل بهتر شود.
تمام اقداماتی که در خارج از سایت ما اتفاق می افتند، را با نام سئو خارجی می شناسیم.
سئو تکنیکال
اموارد این دسته نیز مانند سئو داخلی در درون سایت انجام می شوند و به همین دلیل بعضی ها آن را جزئی از سئو داخلی می دانند که البته اشتباه هم نیست.
اما برخی منابع از جمله سایت ما سئو را به سه دسته تقسیم کرده و به دلیل اینکه موارد سئو تکنیکال بیشتر مربوط به ربات های گوگل است ، آن را به عنوان دسته ای جدا می شناسند.
اقدامات سئو تکنیکال معمولا در اوایل کار سئو انجام می شوند و کارشناسان سئو ابتدا سایت را از نظر فنی بهینه می کنند و بعد به سراغ سئو محتوا و سئو خارجی می روند.
ما در رابطه با هرکدام از این موارد و دسته ها در ادامه ی مطالب آکادمی فرصت مفصل صحبت می کنیم، اما تا اینجا برای شروع کار کافی است.
برای درک اینکه SEO چیست باید بدانید که این سه دسته ی سئو اولویت و اهمیت یکسانی ندارند.
از نظر اولویت، یک سایت ابتدا باید موارد تکنیکال را بهینه کند ، سپس به سراغ سئو داخلی و در نهایت سئو خارجی برود؛ به همین دلیل اگر سایتی یک محتوای بهینه شده داشته باشد و لینک سازی خوبی هم انجام داده باشد اما سرعت آن پایین باشد رتبه ی خوبی نخواهد گرفت.
تصور کنید از سایت های مطرحی به صفحه ی سایت ما لینک داده شده و اعتبار خوبی منتقل شده است، ربات های گوگل به سایت ما وارد می شوند و می بینند که محتوای ما روی کلمه ی مد نظر نیز به خوبی سئو شده اما به دلیل مشکل تکنیکالی که وجود دارد، ربات های گوگل به درستی نمی توانند محتوا را بخوانند و آن را بررسی کنند.
از نظر اهمیت نیز دقیقا به همین شکل است و اینگونه نیست که بگوییم هر کدام از این 3 دسته اهمیت یکسانی دارند.
می توان گفت سئو داخلی و خارجی با اینکه اولویت های اول سئو نیستند اما اهمیت بالاتری دارند.
مزیت سئو چیست و چرا کسب و کار ها باید به سراغ سئو بیایند؟
تعداد جستجو ها در گوگل و همینطور خرید های اینترنتی روز به روز در حال افزایش است، امروزه افراد وارد گوگل می شوند، عبارت “خرید کفش” را جستجو می کنند، وارد یکی از 3 نتیجه ی اول گوگل می شوند، کفش مورد نظر خود را انتخاب می کنند و آن را سفارش می دهند.
آمار ها نشان می دهد اغلب افراد روی یکی از 3 نتیجه ی اول گوگل کلیک می کنند و افراد کمی هستند که به سراغ سایت هایی که در نتایج پایین تر هستند بروند؛ پس باید بدانید بودن در رتبه ی 8 با بودن در صفحه ی پنجم خیلی تفاوتی ندارد، در هر صورت کلیک ندارید.
اینجا یک فرصت بی نظیر برای سایت هایی است که در رتبه ی اول تا سوم گوگل قرار دارند، چراکه آنها ورودی زیادی از گوگل می گیرند و اگر دیگر مراحل دیجیتال مارکتینگ را به درستی انجام داده باشند می توانند فروش زیادی هم داشته باشند.
چرا باید سئو را یاد بگیریم؟
با ما همراه باشید تا باهم بخوانیم که الزام یادگیری سئو چیست. همانطور که گفتیم تعداد وب سایت ها و کسب و کار های اینترنتی روز به روز در حال افزایش است؛ تمام کسب و کار ها دوست دارند که فروش شان بیشتر شود و از آنجایی که گوگل یکی از بهترین مکان ها برای جذب مخاطب است، سرمایه گذاری روی آن ارزشش را دارد.
به همین دلیل اگر شما صاحب کسب و کار هستید با یادگیری سئو می توانید در نتایج برتر گوگل ظاهر شوید و این یعنی درامد بیشتر.
اگر هم صاحب کسب و کار نیستید و به سئو به چشم یک شغل و مهارت تخصصی نگاه می کنید، باز هم باید خیال تان از بازار کار و درآمدش راحت باشد
چراکه خیلی از صاحبین کسب و کار ها هستند که می خواهند سایت شان سئو شود اما خودشان وقت و حوصله ی یادگیری و تحقیق در این رابطه که بهینه سازی و سئو در گوگل چیست ندارند ، یا به هر دلیلی تمایلی ندارند سئو را یاد بگیرند، این اشخاص به دنبال افراد متخصصی می گردند که سئو سایت شان را انجام دهد و فروش کسب و کار شان افزایش بیاید.
مطمنا اگر این اشخاص دید درستی نسبت به سئوی سایت داشته باشند، به کارشناس سئو سایت شان مبلغ خوبی میدهند.
از همراهی شما تا پایان محتوای سئو چیست با آکادمی دیجیتال مارکتینگ فرصت کمال تشکر را داریم.
نتیجه گیری
در این محتوا سعی کردیم شما را با مبانی سئو و بهینه سازی سایت آشنا کنیم.
از روش کار ربات های موتور جستجو تا دسته بندی اقدامات سئو را گفتیم، پیشنهاد می کنیم برای یادگیری بیشتر هر کدام از موارد سئو داخلی ، خارجی و تکنیکال دیگر محتوا های سایت آکادمی فرصت را مطالعه کنید.
از شما عزیزان ممنونیم که در اولین قدم از آموزش سئو چیست با ما همراه بودید.
مشاوره رایگان سئو
۱۰ الی ۲۰ دقیقه مشاوره ٰرایگان برای رسیدن به رتبه های برتر گوگل