در محتوا های قبلی آموزش رایگان سئو، گفتیم که سئو را میتوان به سه قسمت “سئو داخلی ، سئو خارجی و سئو تکنیکال” تقسیم کرد.
ما در شانزده قدم این موارد را به طور کامل به شما توضیح خواهیم داد، در این محتوا به شما می گوییم سئو تکنیکال چیست، چه اهمیتی دارد و چگونه انجام می شود پس با ما همراه باشید.
در واقع هر اقدام فنی که انجام دهیم تا باعث شود رتبه ی سایت ما در موتورهای جستجو بهتر شود، سئو تکنیکال به حساب می آید.
در سئو تکنیکال ، بیشتر هدف ما بهینه سازی سایت برای ربات های گوگل می باشد؛ اقداماتی که باعث می شوند صفحات راحت تر کراول و سریع تر ایندکس گردند.
در محتوای سئو چیست گفتیم که طرز کار خزندگان گوگل به شکل زیر است :
خزندگان گوگل ابتدا صفحات سایت ما را کراول می کنند، سپس آنها را ایندکس و طبق الگوریتم هایی که دارند رتبه بندی می کنند.
اگر در صفحه لینکی وجود داشته باشد به آن لینک وارد می شوند و مجددا عمل کراول، ایندکس و رتبه دهی را برای صفحه جدید انجام می دهند.
چرا سئوی تکنیکال مهم است؟
قطعا اقدامات سئو تکنیکال به تنهایی باعث بهبود رتبه سایت شما نمی شود و باید با موارد سئو داخلی و خارجی نیز ترکیب شود تا نتیجه ی مدنظر را بدهد.
فرض کنید سایتی خیلی خوب روی سئو خارجی اش کار کرده باشد ولی محتوای بهینه ای نداشته باشد، مطمعنا این سایت نتیجه ای نمی گیرید.
یا اگر سایتی محتوای خوب و بک لینک های خوبی داشته باشد اما از نظر تکنیکال ضعیف عمل کرده باشد، احتمالا رتبه ی خوبی در موتور جستجو گوگل نخواهدداشت.
از این گذشته اگر یک سایت مشکلات فنی جدی ای داشته باشد، اصلا توسط خزنده های گوگل دیده نمی شود، چه برسد به آن که بخواهد ایندکس شود و رتبه بگیرد.
مراحل سئو تکنیکال
سئو تکنیکال شامل چه مواردی است؟ چگونه سایت مان را از نظر فنی بهینه کنیم؟
ما لیستی از مواردی که برای بهینه سازی فنی سایت تان نیاز دارید را آورده ایم، بیشتر این موارد، در ابتدای فرایند سئو سایت باید انجام شوند.
این 8 مورد از مهم ترین مواردی هستند که برای سئو تکنیکال سایت ها در نظر گرفته می شود، اما به این معنی نیست که سئو فنی تنها به همین موارد خلاصه می شود؛ بلکه اگر بخواهیم هر کدام را به صورت جزئی مورد بررسی قرار دهیم ، به موارد متعدد دیگری میرسیم که نیاز به ساعت ها توضیح و بررسی دارد، ما سعی کردیم در ادامه مهم ترین و کاربردی ترین موارد را به صورت تیتر وار و خلاصه به شما بگویم.
1. بهینه سازی سرعت
اولین موضوع از 8 موضوع اصلی سئو تکنیکال که مورد بررسی قرارش میدهیم بحث سرعت سایت است.
موضوع سرعت سایت هم روی سئو و هم روی بهبود تجربه ی کاربری تاثیر مستقیم دارد، کاربران از سایت های کند بیزارند و دوست ندارند خیلی منتظر بارگزاری صفحه بمانند، گوگل هم به همین دلیل سرعت را یک پارامتر مهم برای امتیاز دهی خودش در نظر گرفته است.
برای اینکه روش های بهینه سازی سرعت سایت را بدانید ، بر روی محتوای لینک شده کلیک کنید.
2. نصب SSL سایت
زمانی که از گواهینامه ssl استفاده می کنید و در یو آر ال سایت تان https نمایان می شود، لایه ی امنی بوجود می آید که اجازه نمیدهد اطلاعات کاربر (مثل حساب بانکی ، شماره تماس و ….) به سرقت برود.
گوگل برای جلب رضایت کاربرانش، میخواهد سایت های ایمن را به آنها معرفی میکند پس نصب SSL روی سایت را یکی از معیار های رتبه دهی خود قرار داده است.
برای اینکه بدانید چگونه این معیار را رعایت کنید به محتوای نصب SSL سایت وارد شوید.
3. نصب سایت مپ
گفتیم که بسیاری از اقدامات سئو تکنیکال مخصوص خزندگان و ربات های گوگل است، دقیقا مثل همین سایت مپ یا نقشه ی سایت.
سایت مپ به خزنده های گوگل کمک میکند که متوجه شوند سایت ما چه صفحاتی دارد، وضعیت محتوا ها چگونه است، و اهمیت کدام صفحات از بقیه بیشتر است.
در محتوای نقشه سایت چیست ، بدانید سایت مپ را چگونه بسازید و به خزندگان گوگل برای درک بهتر صفحات سایت کمک کنید.
4. معماری سایت
زمانی که ربات های گوگل به سایت تان وارد می شوند، برایشان مهم است که با صفحاتی رو به رو می شوند که به صورت منظم و دسته بندی شده هستند یا صفحاتی که بدون هیچ ساختار و معماری خاصی در کنار هم قرارگرفته اند.
به طور مثال در یک فروشگاه اینترنتی موبایل ، مهم است که محصول “موبایل سامسونگ مدل A32” زیر مجموعه ی صفحه ی “موبایل سامسونگ” قرار بگیرد و صفحات موبایل سامسونگ و موبایل شیائومی نیز زیر مجموعه ی دسته بندی “خرید موبایل”.
اینگونه کاربر از صفحه اصلی خرید موبایل به صفحه ی موبایل سامسونگ می رود و از آنجا مدل مورد نظرش را، مثلا A32 انتخاب می کند؛ در واقع با 3 کلیک به صفحه ی هدف اش می رسد.
حال در نظر بگیرید همچین معماری در سایت وجود نداشت، کاربر چگونه باید به صفحه ی محصول مورد نظرش وارد میشد؟
پس ما با استفاده از لینک سازی داخلی ، یا استفاده از منوی سایت می توانیم ساختار سایت را به درستی بهینه کنیم و صفحات اصلی ، بلاگ و فروشگاه و … را مشخص کنیم.
5. فایل robot.txt
این فایل فقط برای ربات های موتور جستجو ساخته شده و در هاست قرار داده می شود، فایل robot.txt شامل قوانینی است که به خزنده ها می گوید چه صفحاتی باید کراول شوند و کدام صفحات نیاز به خزیدن ندارند.
همچنین با استفاده از این فایل می توانیم به ربات ها بگوییم از ایندکس برخی صفحات خاص جلوگیری کند.
برای ساخت فایل robot.txt نیاز دارید که با 3 دستور آشنا شوید :
1 – User-agent : این دستور نشان دهنده ی این است که چه نوع رباتی می تواند به فایل های سایت شما دسترسی داشته باشد، با گذاشتن ” * “، به تمام ربات های موتور جستجو این امکان را می دهید.
2 – Allow , Disallow : این 2 دستور نشان دهنده ی این است که شما به خزنده ها اجازه ی دسترسی به کدام فایل ها را میدهید.
حال که با این دستورات آشنا شدیم ، بیایید فایل robot.txt خودمان را بسازیم ؛ از کنترل پنل هاست به قسمت File Manager و سپس Public_html بروید، از منوی بالا روی File+ بزنید و نام فایل جدید را robots.txt بگذارید، فایل شما ایجاد شده و باید طبق دستورات گفته شده ، متن درون آن را بنویسید.
متنی شبیه به متن بالا نشان می دهد که تمام ربات های گوگل می توانند به فایل های سایت دسترسی داشته باشند، اجازه ندارند به پوشه ی /wp-admin وارد شوند اما ورود به فایل wp-admin/amin-ajax.php بلا مانع است.
6. ریسپانسیو بودن سایت
امروزه کاربران با دستگاه های متفاوتی به وب سایت ها سر می زنند، از لپ تاپ ها گرفته تا گوشی های موبایل ، تبلت ، تلویزیون های هوشمند و ….
اگر سایت تان فقط برای یک نوع دستگاه (به طور مثال صفحه نمایش کامپیوتر) طراحی شده باشد ، باعث نارضایتی کاربرانی میشود که از موبایل استفاده می کنند؛ همانطور که بارها گفتیم رضایت کاربران مهم ترین شرط گوگل برای رتبه دهی به سایت هاست، پس طبیعی است که سایتی که ریسپانسیو نیست جایگاه خوبی در گوگل نداشته باشد.
سایت تان را با صفحه نمایش های مختلف تست کنید (می توانید این کار را با کوچک و بزرگ کردن صفحه مرورگ هم انجام دهید) ، اگر با مشکل ریسپانسیو مواجه شدید از برنامه نویس تان بخواهید تا تغییری در کد های سایت تان دهد، یا اگر از وردپرس استفاده می کنید، قالب ریسپانسیو شده روی سایت تان نصب کنید.
7. اسکیما گذاری
ربات های گوگل به صفحات سایت وارد می شوند و محتوا را به شکل کد می خوانند اما مفهوم آن را نمی فهمند.
به طور مثال متوجه نمی شوند که عدد 500 که در صفحه وجود دارد تعداد خریداران محصول است، یا قیمت محصول و یا ….
با کدهای اسکیما ابتدا ما به ربات های گوگل می فهمانیم که صفحه ی ما مقاله است ، محصول است، لندینگ است یا …. و سپس کمک می کنیم محتوای صفحه را بهتر درک کند.
اسکیما انواع مختلفی دارد که لیست کامل آن را می توانید در این سایت ببینید، هرکدام از انواع اسکیما کد های مخصوص خود را دارند که باید در صفحه قرار دهید.
اگر سایت تان وردپرسی است، کار سختی پیش رو ندارید و با نصب افزونه هایی مانند wp schema به راحتی می توانید این کد ها را در صفحه قرار دهید.
8. مرتب وضعیت صفحات سایت را بررسی کنید.
صفحات سایت همیشه در وضعیت قابل قبولی قرار ندارند، احتمال دارد که صفحه ای حذف شده یا ادرسش تغییر کرده باشد، در این صورت مخاطب با صفحه ی 404 رو به رو می شود.
در این صورت شما می توانید یو ار ال های قدیمی را به صفحات دیگر سایت تان (مانند صفحه اصلی ) ریدایرکت کرده تا مخاطب به جای صفحه ی 404 با محتوایی ارزشمند رو به رو شود.
همچنین صفحات دیگری نیز وجود دارند که شاید 404 نباشند، اما محتوای ارزشمندی هم ندارند و برای کاربر خیلی کاربردی نیستند؛ این صفحات را هم میتوان ریدایرکت کرد و هم می توانیم نو ایندکس کنیم.
پیشنهاد می کنم مرتب به بخش Pages سرچ کنسول سر بزنید، در آن قسمت می توانید صفحات 404، ریدایرکت شده، دارای تگ نو ایندکس، کنونیکال شده و … را مشاهده کنید.
حتی میتوانید متوجه شوید که گوگل چه صفحاتی را کراول نکرده ، یا کراول کرده اما هنوز ایندکس نکرده است.
نتیجه گیری
بسیاری از سایت ها نقش سئو تکنیکال را نادیده می گیرند و خیلی روی این موضوع تمرکز نمی کنند، همین باعث میشود که با وجود محتوا های خوب و با کیفیت و همینطور سئو خارجی قابل قبول، جایگاه خوبی در گوگل نداشته باشند.
مجددا باید یاداور شویم که تمام اقدامات سئو (سه قسمت سئو داخلی ، سئو خارجی و سئو تکنیکال) در کنار هم باعث میشود که سایت شما در جایگاه های نخست قرار بگیرد، پس هیچ قسمتی از سئو سایت را دست کم نگیرید.