گوگل سرچ کنسول (Search Console) چیست؟ چه تاثیری در سئو سایت دارد؟ (2023)

قدم هشتم سئو

نویسنده : محمد صلواتی

زمان یادگیری : ۱۵ دقیقه

مسیر یادگیری سئو : قدم هشتم

ما در آکادمی فرصت سعی کردیم مباحث مهم و کاربردی سئو را در 16 قدم برای شما توضیح دهیم، در محتوا های قبلی موارد سئو تکنیکال و تحقیقات کلمات کلیدی را گفتیم و در این محتوا میخواهیم به معرفی کاربردی ترین ابزار سئو یعنی سرچ کنسول بپردازیم.

Search console یک سرویس رایگان است که به شما امکان می‌دهد تا اطلاعات زیادی در مورد سایت خود و افرادی که از آن بازدید می‌کنند، به دست آورید.

می‌توانید از Search console گوگل برای اطلاع از تعداد افرادی که از سایت شما بازدید می‌کنند و اینکه چگونه سایت شما را پیدا می‌کنند، اینکه آیا کاربران بیشتر از طریق دستگاه تلفن‌همراه یا رایانه از سایت شما بازدید می‌کنند و اینکه کدام صفحات سایت شما برای کاربران محبوب‌تر هستند، استفاده کنید.

افزون بر این Search console می‌تواند به شما در یافتن و رفع خطاهای سایت، ارسال سایت مپ و نیز ایجاد و تجزیه‌و‌تحلیل فایل robots.txt کمک کند، که در انتهای این محتوا به آن می پردازیم.

سرچ کنسول گوگل به ما نشان می دهد صفحات سایت ما چه تعداد بازدید داشته اند ، جایگاه کلمات هدف مان در گوگل کجاست و کلماتمان چقدر رشد داشته اند.

میتوان گفت نتایج اقداماتی که برای سئو سایت مان انجام می دهیم را در سرچ کنسول می توانیم مشاهده کنیم.

برای دیدن صفحه ی آموزش سئو رایگان کلیک کنید.

افزودن و تایید سایت به سرچ کنسول گوگل 

گوگل قرار است کلی اطلاعات و داده های مهم را در اختیار ما بگذارد، پس برایش مهم است که مطمن شود مالک وب سایت هستیم یا خیر، به همین دلیل قطعه کدی را کپی و در قالب سایت می گذاریم.

وارد آدرس زیر می شوید و روی Start now کلیک می کنید، البته برای ادامه ی کار باید در حساب جیمیل خود لاگین باشید.

https://search.google.com/search-console/about

متصل کردن سرچ کنسول به سایت

روی گزینه ی add property کلیک میکنید و باکسی مانند باکس زیر برای شما باز میشود، شما از این دو طریق می توانید سرچ کنسول سایت خود را فعال کنید

انتخاب گزینه مورد نظر

حالت Domain تمام حالت های آدرس یک سایت را شامل می شود از جمله http و https و …

اما اگر روی حالت سمت راست یعنی URP prefix کلیک کنیم تنها یک حالت از دامین سایت را می توانیم ثبت کنیم.

به طور مثال ، من ادرس سایتم را از حالت سمت چپ یعنی Domain که راحت تر است و پیشنهاد هم میشود وارد کردم، با تصویر زیر رو به رو شدم

این همان متنی است که شما به صورت یک فایل txt در قسمت dnsهاست خود باید قرار بدید، برای اینکار ابتدا به کنترل پنل سایت خود وارد شوید و از بخش Domain روی Zone editor کلیک کنید.

Zone editor

سپس مطابق با تصویر زیر روی گزینه ی Manage کلیک می کنید.

Manage

با ورود به صفحه ی جدید ، میتوانید رکورد های سایت تان را مشاهده کنید، حالا ما میخواهیم یک رکورد جدید بسازیم.

زبانه ی کنار Add Record را باز کنید و روی گزینه ی آخر یعنی Add “TXT” Record کلیک کنید.

add txt record

در قسمت اول یعنی Valid zone name نام سایت به همراه یک نقطه (.) در آخر آن قرار میدهید، به طور مثال .forsatedu.com ، همچنین در قسمت رکورد متنی که سرچ کنسول به شما داده را قرار میدهید و درنهایت رکورد جدید را ذخیره کنید.

اما روش دیگری برای متصل کردن سرچ کنسول سایت وجود دارد و آن وارد کردن ادرس سایت از طریق url prefix می باشد که البته باید دقت کنید که ادرس سایت را به درستی در این قسمت وارد کنید، به طور مثال https://forsatedu.com

سپس به 5 روش زیر می توانید سرچ کنسول را متصل کنید که در ادامه به طور کامل به شما توضیح خواهیم داد.

 

روش‌های تایید سایت در سرچ کنسول گوگل شامل موارد زیر است:

1.آپلود فایل HTML​

برای استفاده از این روش باید بتوانید فایل‌ها را در دایرکتوری ریشه سایت، آپلود کنید.

برای این منظور از داشبورد سرچ کنسول، قسمت «مدیریت سایت» و سپس «تأیید این سایت» را انتخاب کنید. اگر آپلود فایل با این روش انجام نشود، باید از روش جایگزین استفاده شود.

در روش جایگزین، شما باید فایل HTML خود را دانلود کنید. سپس آن را در محل مشخص‌شده آپلود کنید.

در اینجا هیچ تغییری در محتوا یا نام فایل ایجاد نکنید. فایل باید دقیقاً به همان شکل اول حفظ شود. اگر اطلاعات فایل تغییر کند، Search console نمی‌تواند سایت را تأیید کند.

پس از آپلود فایل HTML، به سرچ کنسول برگردید و روی «تأیید» کلیک کنید. اگر سایت به درستی آپلود شده باشد، صفحه‌ای را مشاهده می‌کنید که به شما اطلاع می‌دهد سایت شما تأیید شده است.

هنگامی که سایت خود را با استفاده از این روش تأیید کردید، فایل HTML را از سایت خود حذف نکنید. حذف فایل باعث می‌شود که سایت شما به شکل تایید نشده برگردد.

2.اضافه‌کردن یک تگ HTML

این روش تایید برای کاربرانی که تجربه کار با کدهای HTML را دارند، مناسب است.

از داشبورد سرچ کنسول، Manage Property  و سپسVerify this property را انتخاب کنید. سپس روی گزینهHTML Tag  کلیک کنید.

اگر این دکمه ظاهر نمی‌شود، باید روی دکمه‌ی Alternate method کلیک کنید وHTML tag  را انتخاب کنید. این گزینه کد HTML مورد نیاز برای تأیید سایت شما را در اختیار قرار می‌دهد.

لازم است که شما کد را کپی کنید و از ویرایشگر HTML خود برای تایید صفحه اصلی سایت خود استفاده کنید. شما باید به جای کد ارائه‌شده در بخش <Head> کد HTML را که کپی کرده‌اید، جایگذاری کنید.

چنانچه سایت شما از قبل متا تگ یا کد دیگری در بخش <Head>  دارد، فرقی نمی‌کند که کد   HTML تایید سایت نسبت به کد دیگر در کجا قرار می‌گیرد.

فقط مهم این است که کد  HTML تایید سایت باید در بخش <Head> باشد. اگر سایت شما بخش <Head> ندارد، می‌توانید آن را ایجاد کنید.

پس از افزودن کد تأیید، کد به‌روزشده را ذخیره نمایید. سپس صفحه اصلی سایت خود را باز کنید.  از آنجا می‌توانید کد منبع سایت خود را مشاهده کنید. کد تأیید باید در بخش <Head> قابل مشاهده باشد.

هنگامی که مطمئن شدید کد به صفحه اصلی سایت شما اضافه شده است، به Search console برگردید و روی “تأیید” کلیک کنید.

سپس گوگل کد سایت شما را برای تایید بررسی می‌کند. اگر کد پیدا و بررسی شد، صفحه‌ای را مشاهده می‌کنید که به شما اطلاع می‌دهد سایت تأیید شده است.

در غیر این صورت، اطلاعاتی در مورد خطاهایی که گوگل با آن مواجه شده است به شما ارائه می‌شود.

وقتی سایت شما توسط Search console تأیید شد، کد تأیید را از سایت خود حذف نکنید.  اگر کد حذف شود باعث بازگشت سایت شما به وضعیت عدم تایید سایت می‌شود.

3.تایید از طریق نام دامنه 

ارائه‌دهنده نام دامنه‌ی سایت شما شرکتی است که شما دامنه‌ را از آن خریداری کرده‌اید یا میزبان سایت شما است.

هنگامی که با استفاده از ارائه‌دهنده نام دامنه، سایت خود را تأیید می‌کنید، نه تنها ثابت می‌کند که شما مالک دامنه اصلی هستید، بلکه نشان می‌دهد که شما مالک تمام زیردامنه‌ها و زیرشاخه‌های مرتبط با آن نیز هستید.

اگر شما سایت بزرگی دارید این روش برای شما عالی است.

برای استفاده از این روش باید از داشبورد Search console ، «مدیریت سایت» و سپس «تأیید این سایت» را انتخاب کنید. سپس روی گزینه «ارائه‌دهنده نام دامنه» در فهرست «روش توصیه‌شده» کلیک کنید.

هنگامی که «ارائه‌دهنده نام دامنه» را انتخاب می‌کنید، از شما خواسته می‌شود که ارائه‌دهنده نام دامنه خود را از فهرستی از ارائه‌دهندگان پرکاربرد انتخاب کنید.

اگر ارائه‌دهنده شما در این لیست نیست، “سایر” را انتخاب کنید. سپس دستورالعمل‌هایی در مورد نحوه ایجاد رکورد DNS TXT متناسب با ارائه‌دهنده به شما داده می‌شود.

اگر رکورد DNS TXT برای ارائه‌دهنده شما مناسب نیست، به جای آن می‌توانید یک رکورد CNAME ايجاد کنید.

4.افزودن کد گوگل آنالیتیکس 

اگر قبلاً از گوگل آنالیتیکس  (GA) برای نظارت بر ترافیک سایت خود استفاده کرده‌اید، تایید سایت در آن می‌تواند ساده‌ترین راه برای شما باشد.

اما ابتدا، باید کد HTML سایت را بررسی کنید و مطمئن شوید که کد رهگیری گوگل آنالیتیکس در بخش <Head> صفحه اصلی شما قرار گرفته است. اگر کد گوگل آنالیتیکس در بخش <Head> نباشد، باید آن را به این بخش منتقل کنید.

از داشبورد Search console ، وارد بخش «تأیید این سایت» شوید. گزینه «کد ردیابی گوگل آنالیتیکس» را انتخاب کنید.

هنگامی که ردیابی گوگل آنالیتیکس را انتخاب می‌کنید، یک سری دستورالعمل برای شما ارائه می‌شود که باید آنها را دنبال کنید.

دوره های رایگان دیجیتال مارکتینگ

5.استفاده از گوگل تگ منیجر

اگر می‌خواهید از گوگل تگ منیجر (GTM) برای تایید سایت خود استفاده کنید، باید مجوزهای «مشاهده، ویرایش و مدیریت» را برای حساب خود در GTM فعال کنید.

قبل از این کار، از قرار داشتن کد HTML سایت خود بلافاصله بعد از تگ <Body> در گوگل تگ منیجر مطمئن شوید.

از داشبورد Search console ، وارد بخش «تأیید این سایت» شوید.

سپس Google Tag Manager را انتخاب کنید و روی «تأیید» کلیک کنید. حالا باید صفحه‌ای را ببینید که به شما اطلاع می‌دهد سایت شما تأیید شده است.

چگونه گوگل آنالیتیکس را با سرچ کنسول گوگل پیوند دهیم؟ 

اگرچه ممکن است گوگل آنالیتیکس  و Search console اطلاعات یکسانی را ارائه دهند، اما تفاوت‌هایی کلیدی نیز دارند.

گوگل آنالیتیکس بیشتر به این می‌پردازد که چه کسی از سایت شما بازدید می‌کند، چه تعداد بازدیدکننده دارید، کاربران از چه راهی به سایت شما می‌رسند، چقدر زمان صرف بازدید سایت شما می‌کنند و بازدیدکنندگان شما از کجا (از لحاظ جغرافیایی) می‌آیند.

Search console گوگل بیشتر برای اطلاعات داخلی سایت طراحی شده است بعنوان نمونه چه کسی به شما لینک می‌دهد، آیا بدافزار یا مشکلات دیگری در سایت شما وجود دارد؟ و بازخورد نتایج کلمات کلیدی سایت شما در نتایج جستجوی گوگل چگونه است.

شما برای استفاده حداکثری از اطلاعات ارائه شده توسط Search console و گوگل آنالیتیکس،  می‌توانید حساب‌های آنها را به یکدیگر پیوند دهید.

پیونددادن این دو ابزار، داده‌های آنها را با هم ادغام می‌کند تا گزارش‌های دقیقتر و کاملتری را در اختیار شما قرار دهد. بنابراین برای پیوند دادن گوگل آنالیتیکس و Search console با ما همراه باشید:

بعد از تأیید سایت شما در سرچ کنسول لازم است که در داشبورد Search console ، روی سایتی که می‌خواهید به آن متصل شوید کلیک کنید. در گوشه سمت راست بالا، نمادی به شکل چرخ‌دنده مشاهده خواهید کرد. روی آن کلیک کنید و Google Analytics Property”” را انتخاب کنید.

سپس لیستی از حساب‌های گوگل آنالیتیکس مرتبط با حساب کاربری گوگل شما نمایش داده می‌شود. در این مرحله تنها کاری که باید انجام دهید این است که اکانت GA مدنظر را انتخاب کرده و روی “ذخیره” کلیک کنید. با این کار گوگل آنالیتیکس سایت شما به Search console پیوند می‌خورد.

آموزش سرچ کنسول

1 - اضافه کردن نقشه سایت به سرچ کنسول

نقشه‌های سایت فایل‌هایی هستند که به موتورهای جستجو و خزنده‌های وب اطلاعات مهمی در مورد نحوه سازماندهی سایت شما و نوع محتوای موجود در آن می‌دهند.

نقشه‌های سایت می‌توانند شامل ابرداده‌هایی با جزئیات مربوط به سایت شما مانند اطلاعات مربوط به تصاویر، محتوای ویدیویی و تعداد دفعات به‌روزرسانی سایت شما باشند.

برای استفاده از آموزش ثبت سایت مپ کلیک کنید.

با ارسال نقشه سایت خود به Search console ، کار گوگل را برای بررسی و ایندکس مطالب سایت آسان‌تر می‌کنید.

با این حال، ارسال نقشه سایت اجباری نیست و در صورت عدم ارسال نقشه سایت، سایت شما جریمه نخواهد شد.

اما مطمئناً ارسال آن به نفع شما خواهد بود، به خصوص اگر سایت شما بسیار جدید است و لینک‌های زیادی ندارد، اگر سایت بسیار بزرگی دارید یا اینکه اگر سایت شما دارای صفحات زیادی است که به طور کامل به یکدیگر لینک داده نشده‌اند.

قبل از اینکه بتوانید نقشه سایت را به Search console اضافه کنید، سایت شما باید در آن تأیید شده باشد.

از داشبورد Search console خود، سایتی را که می‌خواهید سایت مپ برای آن ارسال کنید را انتخاب کنید. در سمت چپ، گزینه‌ای به نامCrawl  را مشاهده خواهید کرد.  گزینه‌ی Sitemaps  در این بخش وجود دارد.روی آن کلیک کنید.

سپس روی دکمه‌ی Add/Test Sitemap  که در گوشه سمت راست بالا وجود دارد کلیک نمایید.

با این کار یک کادر برای افزودن متن ظاهر می‌شود.

«system/feeds/sitemap»را در کادر تایپ کنید و روی «Submit sitemap» ضربه بزنید. با انجام این کار شما نقشه سایت خود را ارسال کرده‌اید!

2 - بررسی فایل robots.txt در سرچ کنسول   

داشتن یک سایت لزوماً به معنای این نیست که می‌خواهید تمام صفحات یا فهرست‌های آن سایت توسط موتورهای جستجو فهرست یا ایندکس شوند.

گاهی اوقات موارد یا صفحات خاصی در سایت شما وجود دارد که مایلید از دسترس موتورهای جستجو دور نگه داشته شوند، برای این منظور می‌توانید از فایل robots.txt  استفاده کنید.

این فایل در ریشه سایت شما قرار می‌گیرد و به ربات‌های موتور جستجو (خزنده‌های وب) می‌گوید که نمی‌خواهید چه بخش‌هایی توسط دستورات و قوانین ربات‌ها ایندکس شوند.

دستورات موجود در فایل‌های robots.txt  توسط خزنده‌های گوگل مورد پذیرش قرار می‌گیرند، اما ممکن است خزنده‌ای که دارای اعتبار کمتری است این دستورالعمل‌ها را نپذیرد.

فایل‌های Robots.txt  دیگر ‌سایت‌ها را از لینک‌دادن به محتوای شما باز نمی‌دارد، حتی اگر تمایلی به ایندکس‌شدن نداشته باشید.

اگر می‌خواهید فایل robots.txt خود را بررسی کنید تا ببینید چه چیزی در رابطه با آن مجاز و چه چیزی غیرمجاز است، وارد Search console شوید.

در سمت چپ صفحه، گزینه Crawl   را مشاهده خواهید کرد. آن را انتخاب کنید و روی robots.txt Tester کلیک نمایید.

Robots.txt Tester Tool  به شما این امکان را می‌دهد که فایل robots.txt را ببینید و تغییرات مدنظر را در آن ایجاد کنید. این بخش در مورد هر گونه خطایی که پیدا می‌کند به شما هشدار می‌دهد.

همچنین می‌توانید از میان مجموعه‌ای از نمایندگی‌های گوگل (نام روبات‌ها/خزنده‌ها) را انتخاب کنید و نشانی اینترنتی را که می‌خواهید مجاز/غیرمجاز کنید را وارد نمایید.

اگر تغییراتی در فایل robots.txt ایجاد کنید با کلیک روی دکمه “ارسال” که در زیر کادر ویرایش در گوشه سمت راست پایین قرار دارد می‌توانید تغییرات را اعمال و فایل robots.txt به‌روزشده را دانلود کنید.

سپس به سادگی آن را در سایت خود و در همان دایرکتوری قدیمی خود (www.example.com/robots.txt) آپلود نمایید. حتی اگر نام دامنه تغییر کند، فایلrobots.txt  همیشه باید به همان نام باقی بماند .

به بخش تست robots.txt  مراجعه کنید،Verify live version  را بزنید تا مطمئن شوید فایل در جایگاه درستی از سایت شما قرار دارد. سپس روی «ارسال نسخه زنده» کلیک کنید تا به گوگل اطلاع دهید که فایل robots.txt خود را به‌روزرسانی کرده‌اید و باید آن را بررسی کند.

3 - ارسال دستی به‌روزرسانی سایت برای ایندکس سریعتر

توجه داشته باشید که اگر تغییرات قابل توجهی در وب‌سایت ایجاد کرده‌اید، سریع‌ترین راه برای دریافت به‌روزرسانی‌ها توسط گوگل ارسال دستی آنها است.

اولین گام ورود به Search console گوگل است. بعد صفحه‌ای را که باید ارسال کنید انتخاب کنید. اگر سایت از www.  استفاده نمی‌کند باید مطمئن شوید که روی آدرس بدون www. کلیک کرده‌اید. (یا برعکس)

در سمت چپ صفحه، باید گزینهCrawl را مشاهده نمایید. روی آن کلیک کنید، سپس” Vaccine as Google ” را انتخاب کنید.

با کلیک بر روی این دکمه به صفحه‌ی جدیدی وارد می‌شوید.

اگر می‌خواهید گوگل کل ‌سایت را بررسی کند (بعنوان نمونه بعد از یک به‌روزرسانی بزرگ در کل سایت، یا انجام به‌روزرسانی‌های زیاد در صفحه اصلی)، کادر مرکزی را خالی بگذارید. در غیر این صورت، آدرس کامل صفحه مورد نیاز خود را در کادر وارد کنید.

پس از ورود به صفحه مورد نیاز باید روی دکمه “vaccine and render ” کلیک کنید. واکشی ممکن است چند دقیقه طول بکشد، بسته به تعداد/اندازه صفحاتی که بررسی می‌شوند.

پس از پایان باید روی دکمه “ارسال به فهرست یا Send to list ” که در لیست نتایج در پایین ظاهر می‌شود، کلیک نمایید.

سپس باید گزینهCrawl Only This URL  یا Crawl This URL and Links Direct   را انتخاب کنید و منتظر بمانید تا فرآیند کامل شود.

گوگل اکنون ربات‌های جستجوگر خود را برای ایندکس‌کردن محتوای جدید به صفحه شما ارسال می‌کند و تغییرات اعمال‌شده باید در طی چند روز آینده در گوگل ظاهر شوند.

4 - خطاهای سایت در سرچ کنسول گوگل

هیچ کس نمی‌خواهد مشکلی در سایت خود داشته باشد، اما گاهی اوقات ممکن است خودتان متوجه مشکل نشوید مگر اینکه کسی مشکلات سایت شما را بگوید. Search console گوگل می‌تواند سریعاً شما را از هر گونه خطایی که در سایت پیدا می‌کند، مطلع نماید.

اگر می‌خواهید سایت خود را از نظر خطاهای داخلی بررسی کنید، سایت را انتخاب کنید و در سمت چپ صفحه، رویCrawl  کلیک کنید، سپسCrawl Errors را انتخاب کنید.

صفحه‌ی Crawl Errors، هر گونه خطای پیدا شده توسط خزنده‌ها در حین ایندکس کردن صفحات سایت یاURL  انتخابی شما را نشان می‌دهد. شما می‌توانید برای مشاهده‌ی جزئیات بیشتر روی هر یک از خطاها کلیک کنید.

در پایان باید گفت که اکنون که همه چیز تنظیم و تأیید شده است، می‌توانید تمام اطلاعاتی که Search console گوگل درباره‌ی سایت شما ارائه می‌دهد را دریافت کنید.

در آمد 5 الی 20 – مهارت های دیجیتال مارکتینگ

دانلود رایگان دوره ۸ تریک